Apa maksud tajuk entry kali ni?
Manfaat dari khazanah laut..
Kali ini saya nak share khasiat Asid Lemak Omega-3..
Seorang koordinator ,Gretchen Vannice di Nordic Naturals,yang membuat kajian lapangan khusus berkaitan asid lemak OMEGA-3 menyatakan,tabiat suka makanan yang diproses seperti fast food,biskut, cookies,sosej,nuget,makanan dalam tin,burger akan menyumbang kepada peningkatan asid lemak OMEGA-6 yang mana meningkatkan keradangan dalam tubuh badan . Oleh itu beliau menyarankan pengambilan OMEGA-3 secukupnya utk menghalang kewujudan OMEGA-6 yang datang dari sumber makanan berproses tadi. Jika tidak,bila-bila masa sahaja keradangan boleh berlaku dan seterusnya mendedahkan kita kepada risiko penyakit kardiovaskular, obesiti, tekanan, strok.
Nisbah pengambilan OMEGA-6:OMEGA-3 adalah 4:1,tetapi gaya hidup masa kini telah mengubah kepada nisbah 20:1 yang sudah pasti menyebabkan kekurangan pengambilan asid lemak OMEGA-3.
Manfaat asid lemak OMEGA-3
1) Mencegah penyakit saluran darah dan strok
2) Membantu tumbesaran & perkembangan otak janin dan memori
3) Meningkatkan sistem imun dan sihatkan paru-paru
4) Menentang kanser
5) Memelihara fungsi sendi
6) EPA,DHA membantu menstabilkan emosi dan kesihatan mental
Sangat banyak manfaat asid lemak OMEGA-3..semoga entry kali ini dapat membuka minda kita tentang perbezaan asid lemak OMEGA-3 dan OMEGA-6.
InsyaALLAH,next entry saya akan share kan bagaimana memilih OMEGA-3 yang terbaik.
Sila hubungi FAIZ-0198050837 untuk ready stock SHAKLEE .
No comments:
Post a Comment